szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lajos Béla egy napig sem volt Magyar Péter pártjának polgármesterjelöltje a főváros VII. kerületében. Úgy döntött, mégis inkább az őt eredetileg jelölő Színes Erzsébetváros civil szervezet polgármesterjelöltjeként folytatja, ahogy egyébként kezdte is.

Önkormányzati választások
Marad-e Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely? Melyik városokban lehet esélye az ellenzéknek? Megrengethetik-e a közéleti botrányok a Fidesz helyi bástyáit? Június 9-én kiderül - kövesse velünk a 2024-es önkormányzati választások legfontosabb híreit!
Friss cikkek a témában

Havas Henrik legendás egyhetes kormányszóvivői karrierjére is rávert Lajos Béla, aki kevesebb mint egy napig volt Magyar Péter pártjának, a Tisza Pártnak a polgármesterjelöltje a főváros VII. kerületében.  

Lajos Béla eredetileg is az évek óta létező helyi civil szervezet, a Színes Erzsébetváros polgármesterjelöltjeként indult volna a polgármesteri posztért, így is kezdett aláírásgyűjtésbe, majd május 2-án bejelentették, hogy a Tisza Párt jelöltje lesz.  

A Magyar-féle pártnak azért kellett sürgősen legalább három polgármesterjelöltet állítania Budapesten, mert ez a feltétele annak, hogy a június 9-i önkormányzati választáson fővárosi listát állíthasson, és képviselőket küldhessen a közgyűlésbe. 

A Tisza Párt május 2-án be is jelentett gyors egymásutánban három polgármesterjelöltet, egyikük volt Lajos Béla a VII. kerületben. Bejelentettek jelöltet a XVIII. és a XI. kerületben is. Mindegyiknél a hivatalban lévő DK-s polgármester újraválasztási esélyeit gyengítették ezzel, ami miatt meglehetősen ideges lett mindenki az ellenzéki térfélen.

Bár a listaállításhoz elég három jelölt, meglepetésre pénteken egy negyedik polgármesterjelöltet is bejelentettek. Őt a kormánypárti irányítású XVII. kerületben indítják. Már ekkor eljutottak a hvg.hu-hoz olyan hírek, hogy a feleslegesnek tűnő negyedik jelölt indításának oka, hogy hamarosan visszavonják Lajos Béla jelölését. 

Három DK-s kerület után Magyar Péter most egy fideszes vezetésűben indítja negyedik polgármesterjelöltjét

Folytatja a Tisza Párt budapesti polgármesterjelöltjeinek bejelentését: a kormánypárti irányítású XVII. kerületben indítja negyedik jelöltjét. Magyarék három másik jelöltje a VII., XI., XVIII. kerületekben az újrainduló DK-s polgármester esélyeit gyengítheti.

Nem sokkal később ez így is történt, bár nem a Tisza Párt jelentette be a szakítást, hanem Lajos Béla. Ő a Facebookon úgy fogalmazott: „A Magyar Péter vezette Tisza Párttal közösen kezdtünk tervezni az elkövetkező hetekre. A folyamat során láttuk azt, hogy közösen erősebbek lehetünk” – kezdte. 

Majd azzal a fordulattal folytatta: „(…) de azt is láttuk, hogy Erzsébetvárosban a Színes Erzsébetváros közössége nagyon erős civil identitással rendelkezik, ezért közösen azt érezzük, és úgy látjuk, hogy a Színes Erzsébetváros június 9-én és az azt követő időszakban is önállóan kell kiálljon és dolgozzon azért, hogy Erzsébetváros fejlődő, élhető, zöld, a lakók igényeire odafigyelő kerület legyen.”  

Lajos Béla végül világossá tette, hogy mégsem a Tisza Párt jelöltjeként folytatja. Azt írta: „Ennek érdekében a mai nappal megerősítem önálló indulásunkat az önkormányzati választásokon. A Színes Erzsébetváros önálló polgármesterjelölttel és mind a 10 egyéni körzetben civil jelöltekkel indul neki a választásnak azért, hogy legyen gazdája Erzsébetvárosnak!”.

A hvg.hu-nak Lajos Béla is megerősítette, hogy a fentiek azt jelentik, nem a Tisza Párt színeiben indul: „Így van. A Színes Erzsébetváros önállóan indul az önkormányzati választásokon”. A Lajos Béla és a Tisza Párt közti rövid együttműködéshez vezető belső konfliktusról a hvg.hu-hoz eljutott konkrét információt ugyan Lajos cáfolta, de magyarázatot nem fűzött ahhoz, miért szakították meg hirtelen a politikai kapcsolatot.

Néhány perccel Lajos Béla bejelentése után posztolt a Facebookon Magyar Péter is, aki erről a fordulatról ugyan nem írt, viszont a közléséből arra lehet következtetni, hogy pénteken még megnevezhet a Tisza Párt egy újabb olyan polgármesterjelöltet, akit fideszes vezetésű kerületben indítanak. Azt írta:

Ma kora este bejelentem a TISZA Párt budapesti, kerületi polgármesterjelöltjeit. Holnap reggel indul az érintett kerületekben az aláírásgyűjtés, melynek helyszíneivel és időpontjaival később jelentkezem. Azonos számban indítunk jelölteket olyan kerületben, ahol ellenzéki és ahol kormánypárti városvezetés van jelenleg. A TISZA Párt fővárosi listát is állít.