Szijjártó Péter: Magyarország meg akarja állítani a migrációt

Szijjártó Péter, SZIJJÁRTÓ, Péter,
Vágólapra másolva!
Meg akarjuk állítani a migrációt címmel jelent meg interjú Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a Süddeutsche Zeitung című német napilap online kiadásában szombaton.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter szerint nagyszerű, hogy Magyarország és Lengyelország megegyezett Brüsszellel a jogállamisági mechanizmusról és úgy tűnik, egyelőre lekerült a napirendről a Fidesz EP-képviselőinek kizárása az Európai Néppártból.

A miniszter úgy fogalmazott:

A jogállamisággal kapcsolatos támadások "rendre teljesen figyelmen kívül hagyták a tényeket és percepciókra, politikai ideológiákra alapultak". A magyar kormány most elérte, hogy az EU-s források esetleges megvonását ne köthessék politikai és ideológiai különbségekhez.

Az Európai Néppártban ennél bonyolultabb a helyzet, a konzervatív pártcsalád ugyanis a szocialistákkal többséget alkot az Európai Parlamentben, és ilyen módon balra tolódott az évek során. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont viszont eközben nem változott.

Arra a kérdésre, hogy a magyar-német autóipari kapcsolatok mennyiben járulnak hozzá ahhoz, hogy "megenyhítsék" az CDU/CSU európai parlamenti képviselőinek hozzáállását fideszes kollégáikhoz, Szijjártó Péter úgy válaszolt, hogy

gyakran járnak Magyarországon e nagyvállalatok vezetői, ezért nem vezethetők könnyen félre olyan médiabeszámolók, politikai támadások által, amelyek Magyarországot diktatúraként, antiszemitaként tüntetik fel.

A vállalatvezetők közvetlen kapcsolatban állnak a magyar emberekkel, így valós képet látnak az országról. Német vállalatok Magyarországon több mint 300 ezer embert foglalkoztatnak.

Amikor tavasszal "beütött a válság", a magyar kormányzat azt mondta a vállalatoknak, hogyha további beruházásokat hajtanak végre, átvállalják azok felét, hogy elkerülhetők legyenek az elbocsátások.

A legutóbbi, családdal kapcsolatos alkotmánymódosítással összefüggésben a miniszter azt mondta, hogy sok vitánk van az Európai Néppárton belül az általunk képviselt család- és szociálpolitika miatt. Mi azonban ezt képviseljük és ezért szavaztak nekünk immár egymás után harmadik alkalommal bizalmat a választók.

Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy

Hozzátette, hogy míg "egyesek kezelni, mi megállítani akarjuk a migrációt".

Arra a kérdésre,

miért nem csatlakozik Magyarország a közös Európai Ügyészséghez, a miniszter úgy válaszolt, hogy Magyarországnak "magasan fejlett" az ügyészsége. "Ez nemzeti önrendelkezés kérdése is"

- jelentette ki ezzel kapcsolatban.

Beszélt arról is, hogy Magyarország az utóbbi tíz évben növekedési rekordot döntött, és csökkentette az államadósságát. A miniszter továbbá hangsúlyozta, hogyha az országban rendszerszintű korrupció lenne, ez nem lett volna lehetséges.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy hosszú távon egyértelműen az EU-ban képzeli el Magyarország helyét.
Arra a kérdésre, hogy Európa hosszú távon már csak gazdasági közösség lesz-e értékközösség helyett, a miniszter úgy reagált, hogy a kettőt nem lehet elválasztani egymástól. Magyarország számára az európai értékek a nemzeti önazonosságot, önrendelkezést, kölcsönös tiszteletet jelentik. További fontos európai érték a keresztény örökség. A miniszter elmondta, hogy az EU azonban sajnos egyre távolabb kerül attól. Továbbá hangsúlyozta, hogy Magyarország a közös európai értékekért küzd. Úgy fogalmazott, hogy viszont nem biztos abban, hogy "mindannyian ugyanazt értjük-e még ez alatt".