szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jövő szombatig kellene utalni a nyugdíjakat, de a karácsony miatt a szokásosnál hamarabb megtörténik.

Decemberben a szokásosnál korábban érkeznek az érintettekhez a nyugdíjszerű ellátások és a nyugdíj – közölte a Miniszterelnökség.

Közleményükben azt ígérték: ugyan a havi ellátást a bankszámlákra minden hónap 12-én utalják, decemberben már jóval korábban, a napokban érkezik a nyugdíj.

Januártól a nyugdíj összege három százalékkal magasabb lesz, egy átlagos összegű ellátásban részesülő nyugdíjas ezzel 4300 forinttal kap majd többet havonta.

* * * Hogyan egészíthető ki az állami nyugdíj?

A majdani állami nyugdíj szinte biztosan nem lesz elég az aktív korban megszokott életszínvonal fenntartására. Egy megtakarítás azonban megfelelő jövedelemkiegészítést biztosíthat. Ráadásul nyugdíj-előtakarékosság választásával 20% állami támogatás is elérhető. A Bankmonitor nyugdíjmegtakarítás-kalkulátora megmutatja, hogy egy adott összegű havi megtakarítás mekkora nyugdíjkiegészítést jelenthet majd.

Farkas Zoltán hvg360

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

A „fülkeforradalom” utáni egyik első dolga volt az akkori újdonsült Orbán-kormánynak átterelni a magán-nyugdíjpénztári tagokat az állami rendszerbe. Az átvitt vagyont néhány év alatt felélte, s bár politikai nyilatkozatba foglalta, hogy az átlépő tagok pénze a saját számlájukon marad, ezt nem tartotta be.