szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz alelnöke szerint azért tiltották meg az önkormányzatoknak, hogy adót emeljenek, mert segíteni akarnak a városok lakosságán.

Nem támogatja a kormány Parragh László kezdeményezését az iparűzési adó eltörléséről – mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke az ATV-nek.

Kósát azzal kapcsolatban kereste meg a csatorna, hogy kedden késő este megjelent a rendelet arról, hogy a kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.

Kósa ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ők segíteni akarnak azoknak a városoknak a lakóin, ahol már készültek az adók emelésére. A kormánypárt alelnöke szerint több településen már most jelentős adóemelések voltak. Példaként Hódmezővásárhelyet említette, ahol földadót vezettek be, illetve Karácsony Gergely szerinte extra adót akart bevezetni a fővárosban. A Fidesz szerint ez helytelen, ezt akarják megelőzni – mondta.

Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok

A kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket - közölte kedd este a Pénzügyminisztérium.

Az önkormányzatoktól lényegében minden adóbevételt elvettek az elmúlt években, ahogy a koronavírus-válság alatt is jelentősen csökkentek a bevételeik.

Ebben a helyzetben jött Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjének ötlete, miszerint a vállalkozásoknak nem kellene egy évig fizetniük az önkormányzatok utolsó nagy bevételét jelentő iparűzési adót. (Később azt is javasolta, hogy semmilyen önkormányzati adót nem kellene fizetni egy évig.) Erre pártállástól függetlenül minden önkormányzati vezető úgy reagált, hogy ha megvalósul az ötlet, akkor azt így elvont összeget a központi költségvetésből kell pótolni, különben az alapfeladataikat sem tudják ellátni a helyhatóságok.