Az Unilever bevezeti a négynapos munkahetet Új-Zélandon

Unilever
--FILE--A Chinese employee walks past a logo of Unilever at the Unilever Research and Development Centre Shanghai in Shanghai, China, 15 May 2014. Unilever PLC said weakening demand in emerging markets, especially China, showed no sign of letting up last year even as the consumer-goods group reported a rise in full-year profit. Unilever said on Tuesday (20 January 2015) that full-year profit rose 6.8% to €5.17 billion ($5.98 billion) despite a 2.7% fall in revenue to €48.4 billion, dragged down by a 20% sales decline in China in the fourth quarter. “Growth was weak in emerging markets as economic pressures impacted consumer demand,” Unilever said in a statement. Chief executive Paul Polman said market conditions were unlikely to improve in 2015.
Vágólapra másolva!
A Lipton, Dove és egyéb népszerű termékek gyártója tesztelésre bevezeti a négy napos munkahetet Új-Zélandon, hogy lássa globálisan is alkalmazható-e a változtatás.
Vágólapra másolva!

A változás a dolgozók fizikai és mentális jólétét segíti elő. A dolgozók lehetőséget kapnak arra, hogy 20 százalékkal csökkentsék munkaidejüket, miközben fizetésük nem változik. „A járvány következtében egyértelművé vált, hogy a régi munkamódszerek elavultak. A teljesítmény mérése a fontos, és nem az arra szánt idő", nyilatkozta az Unilever új-zélandi igazgatója.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Weng lei - Imaginechina/Weng Lei

A rövidített munkahét nem egyedülálló a világon, a Microsoft Japában 2019-ben vezette be a rövidebb munkahetet, és az értékesítés 40 százalékos növekedéséről számolt be.

A rövidebb munkahét tesztje az Unilevernél 2020 decemberétől 2021 decemberéig tart, mind a 81 dolgozóra kiterjed. Az eredményeket a Sydney-i Műszaki Egyetem Üzleti Iskolájának kutatóval elemzik majd.