A bangladesi ikrek műtétsorozatának végső nagy állomásán van túl a magyar orvoscsapat

Rabeya
Rabeya
Vágólapra másolva!
Tavaly egy 30 órás műtéttel választotta szét a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata, a fejüknél összenőtt ikerpárt. A műtét tudományos szenzáció volt. Hogy a szétválasztásuk mekkora feladat volt, jól jelzi, hogy csak az előkészülettel 55 ezer munkaóra volt, és csak a szervezés alatt közel 10 ezer feletti e-mailt váltottak a szakemberek. A bangladesi missziók létrehozója és csapatvezetője, az ikerszétválasztási projekt koordinátora, Pataki Gergely plasztikai sebész az Origónak elmondta, hogy a nemrég elvégzett újabb műtét után, a kislányok jól vannak, igaz a fejlődésük nem egyenletes.  
Vágólapra másolva!

A bangladesi ikrek műtétsorozatának valószínűleg végső nagyobb műtéti állomása volt Rabeya koponyacsont pótló műtéte. Az Origónak Pataki Gergely plasztikai sebész arról is beszélt, hogy a végső szétválasztó műtét után mindkét kislány fején óriási csonthiány keletkezett, ennek pótlására végezték a koponyarekonstrukciós műtétet.

- mondta Pataki Gergely, majd azzal folytatta, hogy Rabeya idei, október 27-i műtétét azért sem lehetett tovább halasztani, mert a még decemberben és márciusban beültetett szövettágítók elérték végleges méretüket és felettük gyengülni kezdett a bőr, emiatt félő volt, hogy a lágyrészek minőségének jelentős romlásához vezet a műtét halasztása.

Rabeya Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A plasztikai sebész azt is mondta lapunknak, hogy

hosszú előkészítő munka alapozta meg a műtétet.

Rabeya koponya CT-je alapján a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriuma elkészítette a csontpótló implantátum öntőformáját, amelybe a végleges formájú implantátumot a kinti műtét során öntötték ki.

Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész a 6 órás műtét után. Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Pataki Gergely azt mondja, hogy ez egy nagyon fontos és példamutató gyakorlat minden sebész számára. De nem hagyható ki a műtéti felkészülés lépesei közül sem, a műtét sikeréért, a kislányok gyógyulásáért mondott rendszeres imádság sem,amire a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány honlapján is folyamatosan buzdítanak mindenkit.

Az október 27-én elvégzett műtét, egy 6 órás idegsebészeti-plasztikai sebészeti műtét volt.

A koponyarekonstrukciós műtétben idegsebészként Csókay András, az Operation Freedom műtétsorozat idegsebész csapatának vezetője, Csapody Marcell, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, az Operation Freedom aneszteziológus csapatának vezető aneszteziológusa, valamint plasztikai sebészként Pataki Gergely, az Operation Freedom közös magyar-bangladesi projekt vezetője vett részt, a bangladesi orvosokkal együtt.

Pataki doktor Rabeyat vizsgálja a műtét előtt. Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Pataki Gergely azt mondja, hogy:

A mostani műtét időpontját nagyban befolyásolta a koronavírus járvány, nyárra tervezték, de végül nem így lett, mert Bangladesben, júliusban tetőzött a járvány. Most már nem tudták tovább halasztani a kiutazást.

- mondta Pataki Gergely.

Rabeya az első kötéscsere után. Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A doktor arról is beszélt az Origónak, hogy milyen biztonsági intézkedéseket kellett betartaniuk, amikor megérkeztek Bangladesbe.

- itt külön megköszönte, hogy a Liszt Ferenc repülőtéren biztosították számukra a VIP ki- és beléptetést, így kikerülhették a várakozó utasokat és az esetleges megfertőződést.

Az út során mindvégig maszkot kellett viselnünk, a légiutas kísérők védőruhában, arcpajzsban és maszkban voltak , a gép levegőjét HEPA szűrőkkel ellátott levegőztető rendszer cserélte ki 2-3 percenként.

Az orvosokat fogadó bangladesi katonai kórház biztosította számukra az összes, általuk kért, szigorú biztonsági előírás és eljárás betartását.

A magyar orvoscsapatot érkezésükkor virágokkal fogadták. Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Azt kérték tőlük, hogy minden velük kapcsolatba kerülő emberen végezzenek PCR tesztet. Megérkezésüket követően őket is azonnal tesztelték. A műtét reggelén pedig ismételten mindenkit teszteltek.

Külső helyszínekre az ott tartózkodásuk alatt nem mentek, csak a katonai kórházban és az azt körülvevő katonai negyedben lévő szállásukon voltak. Így tudták biztosítani az orvoscsapat számára a Covid mentes környezetet.

A kislányt, Rabeyát az októberi műtét után, november másodikán engedték csak ki az intenzív osztályról, noha már a műtét utáni harmadik napon sem szorult intenzív ellátásra. Minderre azért volt szükség, mert csak ott tudták biztosítani számára biztonsággal a vírusmentes környezetet.

Arról, hogy a kislányok emlékeznek-e a szétválasztás előtti időszakra, Pataki Gergely azt mondta:

– mondta, majd azzal folytatta, hogy:

A doktor azt mondja, hogy Rabeya nagy szeretettel fordul ikertestvére felé, cirógatja, simogatja, törekszik megnevettetni őt, amivel általában sikerrel is jár.

Rabeya Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Időnként felteszi a kérdést anyjának: mikor fog Rukaiya játszani velem?

Ezek nehéz pillanatok a szülők számára, hiszen a választ senki sem tudja, még a szakemberek sem. A két kislány fejlődési üteme között látható különbséget egyértelműen, Rukaiya szeptember 3-i agyvérzésének tulajdonítják.

Márciusi állapotukhoz képest mindkét kislány fejlődött, bár kevésbé látványosan, mint az azt megelőző időszakban.

Akadályt jelentett a koronavírus járvány a rendszeres fejlesztő foglalkozásaik megtartásában, mert a terapeuták nem tudtak személyesen jelen lenni, csak videókonzultációt tudtak tartani.

Rabeya mozgásában bizonyos visszalépést is tapasztaltak, a heti rendszerességgel végzett foglalkozások hiánya miatt

kevésbé használja jobb kezét, holott képes rá, ezért rendszeresen figyelmeztetni kell őt erre.

Rabeya tanulás közben. Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A rehabilitációs csapat gyermekklinikai szakpszichológusa, Császár Zsuzsanna a műtét előtt fejlődési tesztet végzett, ami nyomán megrajzolhatóvá vált a kislány fejlődési profilja.

A mostani kiutazásukkor azt tapasztalták, hogy Rukaiya

fokozottabban figyel a magyar beszédre, magyar gyermekdalokra és el tudja különíteni azokat a rendszeresen hallott bengáli beszédtől, daloktól.

Rukaiya Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A kislány mostanában sokat alszik, ennek az okát igyekeznek kideríteni, a bangladesi orvosok újabb vizsgálatokat helyeztek kilátásba, amiket eddig a koronavírus járvány miatt nem tudtak elvégezni. Bíznak benne, hogy

a vizsgálat után újrainduló terápiás foglalkozások segítenek majd abban, hogy a minimális tudatosság állapotából Rukaiya is megérkezzen a tudatos jelenlét állapotába,

mivel fejlesztése innentől kezdve vehet majd új lendületet.

A nemzetközi orvosi együttműködés folyamata

A 7 éves magyar plasztikai sebészeti missziónak köszönhetően kialakult a bangladesi orvosok bizalma a magyar orvoscsapat felé, emiatt bízták rájuk az ikrek műtéteinek megszervezését és kivitelezését.

– mondja Pataki Gergely.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai az ikrek családjával. Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A plasztikai sebész arról is beszélt, hogy mindegyik, a Hudák doktor által végzett érpályán belüli szállítóér-szétválasztás szakasza, a plasztikai és az idegsebészeti szakasz is különleges, de

csak együtt értelmezhetőek, mivel önmagukban nem lettek volna eredményesek.

Az érpályán belüli szállítóér-szétválasztás tette lehetővé, hogy szétválasszák az ikreket, a 7 hónapos magyarországi plasztikai sebészeti szak teremtette meg a lehetőséget ahhoz, hogy elvégezhessék a végső szétválasztást.

A szétválasztó műtéthez a bangladesi kollégáknak sikerült megteremteniük az európai szintnek megfelelő körülményeket. A projekthez, amit maroknyi magyar orvos indított a két kislány szétválasztásáért, majdnem

száz orvos és egészségügyi szakdolgozó csatlakozott önkéntesként.

- hangsúlyozta Pataki.

Itthon is példamutató összefogás jött létre az orvosok és intézmények között a közös cél érdekében.

Az ikrek műtéteit övező médiafigyelemmel kapcsolatban elmondta, hogy itthon a nagyműtét után, nyilván sokan sokféleképpen értelmezték a „sikert" és egy kommunikációs „virágos rét" alakult ki, amivel alig boldogultak, hosszú hónapokon át. A mai napig próbálják, felfogni, hogy mit is vittek véghez, mekkora jelentőségű ez a munka, valóban minden döntést megfelelően hoztak-e meg?

A magyar és bangladesi orvosok közös imádkozása a műtőben. Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A világ egyik legnépesebb muszlim országában arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a 10 éve (az ikrek kapcsán 3 éve)

különleges harmóniában zajló orvosi missziós együttműködéshez szükség volt egymás kultúrájának és vallásának elfogadására is.

A két kislány műtétsorozata ezért túlmutat azon, hogy jobb életminőséget szerettek volna adni nekik és a tudományt is előre szerették volna vinni.

Pataki doktor azt mondta, hogy a mindkét vallásban jelenlévő testvériesség alapelvének érvényesülését testközelből élték át Bangladesben. Véleménye szerint ez a jelentősége annak, hogy két fejlődési rendellenességgel született, de végtelenül aranyos kis ázsiai kislányt kezelhettek magyarként ekkora sajtófigyelem mellett.