Történelmi lépést tett Magyarország a koronavírus-járvány elleni küzdelemben: az első magyarok már megkapták a védőoltást

SZLÁVIK János; VÁRNAI Zsuzsanna
Koronavírus - Elkezdődött az oltás Budapesten
Budapest, 2020. december 26. Szlávik János infektológus főorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Várnai Zsuzsanna főorvost a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Karácsony második napján beoltották az első magyart koronavírus elleni vakcinával. Ezzel a tervezettnél egy nappal korábban elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása Magyarországon. Az amerikai-német fejlesztésű vakcinát szállító teherautó hajnalban lépte át az osztrák-magyar határt. Onnan rendőri biztosítással érkezett a Dél-pesti Centrumkórházba, ahol elsőként egy főorvos kapta meg az oltást. A következő napokban összesen csaknem ötezer egészségügyi dolgozót oltanak be, első körben azokat, akik az intenzív vagy a sürgősségi osztályokon dolgoznak. A jelenlegi tervek szerint a következő oltóanyag-mennyiség december 31-én érkezik. Akkor már 35 ezer ember oltására kerül sor abban a prioritási sorrendben, amit az Operatív Törzs meghatározott. 
Vágólapra másolva!

Rendőri kíséret mellett hajnali 6 órakor érkezett meg a Pfizer és a BioNTech által gyártott koronavírus elleni vakcina Magyarországra.

Az oltóanyagot a teherautóban speciális körülmények között, mínusz 75 fokra hűtve tárolják. A védőoltást Belgiumban gyártják, és onnan osztják szét Európa-szerte.

Magyarországon elsőként a fővárosi Dél-pesti Centrumkórházba érkezett meg a vakcina. Egyelőre 9750 dózist hoztak. Ez 4875 egészségügyi dolgozó oltására elég, a védettséghez ugyanis két, 21 napos eltéréssel beadott vakcina kell. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a német-amerikai fejlesztésű vakcina hatékony és biztonságos.

Megkezdődtek a hazai oltások Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

95 százalékos hatékonyság

Összesen 44 ezer önkéntes vett részt a klinikai vizsgálatokban 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberei dolgoztak azon, hogy ezek a vizsgálatok sikeresek legyenek. A vakcina a klinikai vizsgálatok során 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és rendkívül biztonságosnak található, hiszen jellemzően csak helyi reakciók azok, amik a beadás után jelentkeznek. Az első oltást egy olyan dolgozó kapta, aki nap mint nap ki van téve a koronavírus-fertőzés veszélyeinek.

– mondta Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa. Az első oltást Szlávik János adta be.

Szlávik János adta be az első vakcinát Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kiemelte,

Kásler Miklós: Mérsékelni tudjuk a járvány pusztításait

A Dél-pesti Centrumkórház után az oltóanyagokat az Országos Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem klinikájára, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházba és a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba szállítják. Ezeket az intézményeket terhelte meg legjobban a járvány. Debrecenbe már meg is érkezett az oltóanyag.

– fogalmazott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Elsőként az egészségügyi dolgozókat oltják be Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.

Időközben kiderült, hogy a jelenlegi tervek szerint a következő oltóanyag-mennyiség december 31-én érkezik. 35 ezer ember oltására kerül sor abban a prioritási sorrendben, amit korábban meghatározott az Operatív Törzs.

Biztonságos az oltás, alig van szövődmény

Az oltás biztonságos, már nagy számban oltottak azzal a világon, és alig volt szövődmény – nyilatkozta a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Vályi-Nagy István úgy látja, a kollégái részéről is erősödik a bizalom az oltás iránt, majd örömét fejezte ki, hogy a Szent László Kórházban kezdték meg a szérum beadását Magyarországon. Közölte: a 125 éves intézmény, amely a koronavírus-járványban első vonalas ellátóhely, eredetileg is fertőzésekkel foglalkozó kórháznak épült. Hozzátette: a Dél-pesti Centrumkórházba szombaton megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe.

Az ország egyre több intézményébe jut el a vakcina Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik.

A főigazgató elmondta: első körben a Dél-pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás. Vályi-Nagy István leszögezte: az oltás veszélytelen, és a beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit – kollégáit és a lakosságot is – hogy oltassák be magukat.