Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy december 24-ei kormányhatározat az alapítvány vagyonkezelésébe adja a Tigris utcai épületet.

A Duna Televízió egykori épülettömbjének egy részébe költöztethetik átmenetileg a Színház- és Filmművészeti Egyetemet – derül ki egy december 24-i keltű kormányhatározatból.

Az egyetemet irányító alapítvány kuratóriuma szerdán azt közölte, hogy a tanítás csak február 1-én kezdődhet meg, de azt nem árulta el, hogy hol. Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök azonban már korábban utalt rá, hogy a hallgatók és tanárok által hónapokig elfoglalva tartott Vas utcai épület helyett új helyszínt keresnek.

A mostani kormányhatározat ezt mondja: „a kormány az állami tulajdonban lévő, az ingatlan-nyilvántartás szerinti Budapest belterület 7488 helyrajzi számú ingatlan „B” épületét versenyeztetés mellőzésével, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új campusának elkészültéig a Színház- és Filmművészetért Alapítvány vagyonkezelésébe és az egyetem használatába adja, az egyetem oktatási tevékenységével kapcsolatos közfeladat ellátásának elősegítése érdekében”.

Ez az épület az I. kerület, Tigris utca 37. alatt található, és a Duna Televízió – inkább a tömb másik oldaláról, a Mészáros utca felőli címen ismert – székháza volt.

A Duna Televízió éppen 28 éve, 1992. december 24-én kezdte adását és 2015-ig létezett. Feladata volt az ország határain túl élő magyarok vagy magyar származású emberek részére anyanyelvükön készült programok eljuttatása, hiteles tájékoztatás nyújtása a hazai és külföldi eseményekről. Csoóri Sándor és Sára Sándor irányításával, közalapítványi formában működött, és az egykori Nikex Külkereskedelmi Vállalat székházát kapta meg. Ennek az állami tulajdonban álló épülettömbnek egy részébe költözhet most az SZFE.