Szijjártó: A Bajorországgal fenntartott baráti kapcsolatok rendkívül fontosak

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Florian Herrmann bajor kancellária- és európai ügyekért felelős miniszterrel folytatott videokonferenciája alatt.
Vágólapra másolva!
A Bajorországgal fenntartott baráti kapcsolatok rendkívül fontos szerepet játszanak Magyarországon az élet szinte minden területén, különösen a koronavírus-járvány idején - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggel a Facebook-oldalán megosztott videóban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető Florian Herrmann bajor kancellária- és európai ügyekért felelős miniszterrel történt videokonferenciája után elmondta, hasonló kihívásokkal néznek szembe, hiszen a nyugat-európai országok is a járvány miatt bevezetett óvintézkedések "fellazításával" foglalkoznak. Hozzáfűzte, hogy ugyanakkor egyáltalán nem világos, ezen intézkedések milyen következményekkel járnak majd járványügyi szempontból, hiszen a szakértők a fertőzés második hullámáról is beszélnek.

- fogalmazott Szijjártó Péter. Majd hozzátette, hogy a bajoroknak is van egy ütemterve az intézkedések fellazítására, de ők is figyelik az osztrák fejleményeket, hiszen a járvány ott hamarabb kezdődött. A szociális távolságtartás és a maszkok viselése Bajorországban is a legfontosabb intézkedések és felhívások közé tartozik - mondta, kiemelve, hogy abban egyetértettek, hosszú távú kihívásra kell készülni.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, az egyeztetés során

megerősítették szándékukat, hogy a Bajorország és Magyarország közötti együttműködést stratégiai szinten kezeljék, például a gazdaságban.

Hozzátette, hogy bajor beruházók - mint például az Audi, a Siemens és a Knorr-Bremse - több mint 50 ezer munkahelyet tartanak fenn Magyarországon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Florian Herrmann bajor kancellária- és európai ügyekért felelős miniszterrel folytatott videokonferenciája alatt. Forrás: Facebook

- mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, jó hír az is, hogy a nemrégiben indított beruházástámogatási rendszer lehetőségeivel már 67 vállalat kíván élni, amelyek közül 55 magyar. Ezen cégek több mint 15 ezer munkahely létrehozását vállalnák.

Szijjártó Péter szerint az Európai Uniónak lazítania kell azokat a szabályokat, amelyek a beruházásokhoz adható állami támogatásokat korlátozzák. Hangsúlyozta azt is,

az Európai Bizottságnak most mindenféle állami támogatást engedélyeznie kell, hogy így ösztönözze a beruházásokat.

Megállapodtak abban is, hogy a védelmi iparra mint a jövő együttműködésének egyik legfontosabb pontjára is koncentrálnak, s abban is, hogy tovább szövik a magyar-bajor diplomáciai kapcsolatok hálóját. Emlékeztetett, már készen áll a nürnbergi magyar konzulátus, s amint a vírushelyzet lehetővé teszi, meg is nyílhat. Szijjártó Péter elmondta, ez is jelzi, hogy egy még aktívabb szakaszba lép a jövőben a magyar-bajor diplomáciai kapcsolat.