Nem az önkormányzatoktól vesz el pénzt a kormány, hanem otthagyja azt az embereknél és a vállalkozásoknál

GULYÁS Gergely; SZALAY Ferenc; PÉTERFFY Attila; KÓSA Lajos; ORBÁN Viktor; ROGÁN Antal; SZITA Károly
Budapest, 2020. december 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én. A megbeszélésen Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (j2), Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere (j3), Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere (j4), Kósa Lajos tiszteletbeli elnök (j), valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnöksé(get (b2) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt. A tanácskozáson a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről volt szó. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak az iparűzési adó felére csökkentésével kapcsolatos bejelentésére, az Origo megkeresésére reagált Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, illetve Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az MJVSZ tiszteletbeli elnöke, Debrecen egykori polgármestere. Mindketten támogatják az iparűzési adó jelentős mértékű csökkentését, mert véleményük alapján csak így lehet megmenteni a magyar emberek vállalkozásait és munkahelyeit. Értékelésük szerint ez az intézkedés új munkahelyek teremtését is elő fogja segíteni, ezáltal könnyebben ki tudunk lábalni a járvány miatti nehezebb gazdasági helyzetből.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök szombat délután újabb intézkedéseket jelentett be a magyar családok és vállalkozások védelme érdekében, a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak az enyhítése céljából.

A bejelentésből kiderült, hogy a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv négy pontban történő kiegészítéséről döntött.

A harmadik pont így szól:

A kis- és középvállalkozások (KKV) és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját 2021. január elsejétől a felére csökkentik. Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, de egyúttal ezek a legsérülékenyebbek is a járvány idején.

Az Origo Orbán Viktor harmadik pontja, az iparűzési adó felére csökkentése kapcsán megkereste a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökét, Szita Károlyt (Fidesz), és a tiszteletbeli elnökét, Kósa Lajost (Fidesz).

Szita Károly: Nem vesszük el az önkormányzatok pénzét, hanem otthagyjuk a vállalkozásoknál, hogy megőrizhessék a munkahelyeket

A Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetője, Kaposvár polgármestere azt nyilatkozta, hogy

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere, a budapesti a Karmelita kolostorban, 2020. december 19-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormánypárti polgármester elmondta, hogy a döntés előtt az MJVSZ vezetése konzultált Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Szita Károly véleménye alapján

Szerinte közös felelősségük, hogy erős maradjon a gazdaság, mert ezáltal erősek maradnak a magyar családok is.

Szita kiemelte:

Ennek érdekében a megyei jogú városok – köztük az általa vezetett Kaposvár – járványügyi költségvetést készítenek a jövő évre.

A baloldali kritikákra reagálva Szita Károly kijelentette:

„nem veszi el a kormány az önkormányzatok pénzét, otthagyja azt a vállalkozóknál azért, hogy megőrizzék a munkahelyeket és újakat teremtsenek".

A polgármester végezetül hozzáfűzte:

Kósa Lajos: A baloldal az adóemeléseket helyezi előtérbe

Kósa Lajos országgyűlési képviselő korábban Debrecen polgármestere volt, ezt követően a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszteri tisztséget töltötte be a harmadik Orbán-kormányban.

Orbán Viktor miniszterelnök az MJVSZ vezetőségével tárgyal. A fényképen látható Kósa Lajos, Szita Károly, Péterffy Attila (Pécs polgármestere), Szalay Ferenc (Szolnok polgármestere) és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnöknek az iparűzési adó csökkentésével kapcsolatos bejelentésével összefüggésben elmondta, hogy koronavírus-járvány van, és ez a gazdaságban is érezteti a hatását, így

abban kell segíteni, hogy megmaradjanak a munkahelyek.

Értékelése szerint

Csak úgy tudunk kilábalni, ha megmaradnak a munkahelyek – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Debrecen kormánypárti országgyűlési képviselője hozzáfűzte:

Kósa a végén kiemelte: a megyei jogú városokban 190 ezer vállalkozás van, és ennek 99 százaléka KKV; 80-90 milliárd forintot jelenthet ez a megyei jogú városok esetében.