Pásztor István szerint egyszerre volt rendkívüli és átlagos a 2020-as év

Átadták az újvidéki Európai Kollégium Egyetemista Központot
Pásztor István, a VMSZ elnöke
Vágólapra másolva!
Egyrészt rendkívüli év volt a 2020-as, hiszen a koronavírus-járvány sok mindent felülírt, másrészt viszont - mivel a munka nem állt le, csak más formát öltött - akár megszokottnak is lehet nevezni az idei esztendőt - összegezte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a 2020-as évet az MTI-nek adott szombati interjúban.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke szerint az idei esztendőben "sorozatban jöttek azok a dolgok, amelyekre nem voltunk lelkileg felkészülve". Visszanézve könnyebb megfogalmazni, hogyan is volt, mit kellett volna tenni, milyen lépések hogyan követték egymást, abban a pillanatban viszont minden váratlan volt, gyorsan kellett dönteni - magyarázta a politikus hozzátéve, hogy mindig a napi feladatokhoz igyekeztek alkalmazkodni.

Pásztor István, a VMSZ elnöke. Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Pásztor István emlékeztetett arra, hogy a VMSZ a járvány elején tájékoztató videókat készített, önkéntesei segítségével pedig mindazoknak segített, akik valami miatt az adott pillanatban segítségre szorultak.

- magyarázta. Hozzátette, hogy a tavaszi teljes kijárási tilalom idején sokkal több munkája lett a pártnak és a tagoknak, mert otthon mindenki igyekezett a legjobb tudása szerint válaszolni az adott pillanatban felmerülő kérdésekre, például arra, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók hogyan végezhetik el a tavaszi munkálatokat vagy hogyan lehet eljutni az orvos, ha büntetés jár a lakhelyelhagyásért.

A VMSZ elnöke hangsúlyozta, hogy ez olyan kihívást és olyan feladatot jelentett, amelyik mozgásban tartotta az egész szervezetet. Hozzátette:

Pásztor István szerint ennek az összefogásnak és a közösségi erő megmutatásának is köze lehetett ahhoz, hogy a VMSZ a június 21-i általános választásokon minden szinten megduplázta a képviselői számát. Mint mondta: a közösségi összefogás, a politika ereje még friss élmény volt a választások idején, így könnyebb volt elmondani az embereknek, miért is fontos, hogy a továbbiakban is erős érdekképviselete legyen a magyarságnak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek.

- húzta alá Pásztor István. A politikus szerint az emberek konkrét helyzetekben tapasztalhatták meg a VMSZ erejét, és ezért támogatták a választáson a legnagyobb vajdasági magyar pártot, amely így soha korábban nem látott számú politikust tudott bejuttatni az önkormányzati, a vajdasági tartományi és az országos politikába.

A VMSZ-nek a belgrádi parlamentben a korábbi négy helyett kilenc,

a vajdasági tartományi képviselőházban a hat helyett tizenegy képviselője lett, valamint 30 önkormányzatba tudott képviselőt delegálni - olyan helyekre is, ahol korábban soha nem volt képviselője -, illetve közel 110 intézmény vezetését szerezte meg.

Ez a nagyságrend másféle hozzáállást igényel, és nagyobb felelősséget is ró a politikusokra - emelte ki a VMSZ elnöke, aki azt is hozzátette, hogy mindezek mellett a munkavégzést nehezíti, hogy a gyülekezési korlátozások miatt hónapok óta nem lehet nagyobb egyeztetéseket szervezni, a koordinálást telefonon vagy az interneten tudják intézni.

Mivel 2022-ben Szerbiában öt fontos választás lesz, egyszerű válaszolni arra, mi várható 2021-ben: felkészülés az azt követő évre - fogalmazott Pásztor István az MTI jövő évi tervekre vonatkozó kérdésére. 2022 tavaszán államfőválasztás lesz, amivel egy időben - a bejelentések szerint - előrehozott parlamenti választást is tartanak és várhatóan ugyanarra a napra teszik a belgrádi önkormányzati választás időpontját is. Emellett nemzeti tanácsi választás is várható és a magyarországi parlamenti választások is érintik a Szerbiában élő magyar állampolgárokat.

- hangsúlyozta Pásztor István.

Emellett pedig a magyarországi parlamenti választást emelte ki, mert véleménye szerint a vajdasági magyarságon is múlik, hogy "az a nemzetpolitikai építkezés, az a fajta bizonyosság vagy bizonyosságon alapuló fejlesztési gondolkodás, amely tíz éve kezdődött, folytatódni tudjon".

- zárta szavait a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.