Orbán Viktor újabb intézkedéseket jelentett be a családok és a vállalkozások védelmében

Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök újabb intézkedéseket jelentett be a magyar családok és vállalatok védelme érdekében a közösségi oldalára feltöltött legújabb videójában.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor elmondta, a vírus támadásával szemben a kórházak jól állják a sarat. Ugyanakkor a járvány idején a családokat és vállakozásokat is védeni kell.

A kormány ezért a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett.

Négy döntést hoztak:

  • A családok és a vállalkozások hitelmoratóriumát július 1-ig meghosszabbították. Ez automatikus, csak az kell bemenjen a bankba intézkedni, aki akarja tovább fizetni a hitelét július elseje után.
  • A járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A vendéglátóhelyek és szállodák mellett ezt a támogatást kiterjesztik a szünetelni kényszerülő buszos magánvállalkozásokra is.
  • A KKV-k és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, de egyúttal ezek a legsérülékenyebbek is a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb települések pénzügyi helyzetét egyenként tekintik majd át.

  • A gyerekeket nevelő és gyerekeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

– zárta bejelentését Orbán Viktor.

- írt a közösségi oldalán a kormányfő.