Két országból kellenek még aláírások a külhoni magyar régiók védelmében indított kezdeményezés sikeréért

Székelyföld, aláírásgyűjtés, kartonnetvörk
Az a bizonyos molinó a hokimeccsen
Vágólapra másolva!
Két országból még kellenek aláírások a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés sikeréért – hívta rá fel a figyelmet Pesty László, a kezdeményezés kapcsán indított petíció, az Írdalá.hu kampányfőnöke az M1 egyik műsorában.
Vágólapra másolva!

Pesty László elmondta: a csütörtök esti adatok szerint

Svédországból a szükséges szavazatok több mint 97 százaléka beérkezett; a Svédországot követő "befutó" - az utóbbi napokban folytatott tárgyalásoknak köszönhetően - Lettország lehet.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pesty László filmrendező és producer a 29. Tusványoson, 2018. július 27-én. Forrás: MTI/Veres Nándor

- hangsúlyozta. Emellett a kampányhoz hétfőn csatlakozott Testnevelési Egyetemmel folytatandó együttműködéstől is szintén komoly eredményeket várnak - fűzte hozzá.

- emelte ki Pesty László.

A koronavírus-világjárványra tekintettel

az Európai Bizottság három hónappal meghosszabbította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés határidejét is, amely így 2021. február 7.

A székelyföldi magyarok kezdeményezésének az aláírására buzdítanak egy csíkszeredai hokimeccsen, 2020. október 20-án. Forrás: Gerilla.hu

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a járványra tekintettel egyszer már meghosszabbították a határidejét hat hónappal, november 7-éig.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen.

A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia.

A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

A székelyföldi magyarok kezdeményezését itt lehet aláírni.