Tovább folytatja a védekezés elleni hergelést Gyurcsány pártja, most a koronavírus-vakcinákról terjesztenek álhíreket

Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció, DK, 2018
Budapest, 2018. március 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke lakossági fórumot tart a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központban 2018. március 27-én. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél durvább hazugságot terjeszt a vakcinákkal kapcsolatban Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) egészségügyi politikusa, akinek szavai könnyen nevezhetők  rémhírterjesztésnek. A háziorvosként dolgozó - tehát nem virológus - Komáromi a DK pártközpontjából próbált ítéletet mondani a magyar hatóságok által alaposan vizsgált és ellenőrzött orosz vakcináról úgy, hogy semmilyen információja nem volt róla. Gyurcsány Ferencék tudatosan próbálják rombolni az oltóanyagba vetett bizalmat, minden eszközzel gátolni próbálják a védekezés hatékonyságát.
Vágólapra másolva!

A napokban jelent meg a DK digitális kiadványának decemberi száma. A lapban a párt prominens politikusai (Molnár Csaba uniós képiviselő, Kálmán Olga kulturális tanácsadó) mellett megszólalt Komáromi Zoltán, Gyurcsány Ferenc egészségügyi politikusa is. A korábban a Juhász Péter-féle Együttben próbálkozó háziorvos hatalmas hazugságokat mondott a vakcinákkal kapcsolatban.

Rémhírterjesztés DK-módra

Komáromi egyenesen azt mondta, hogy a magyar orvosok szerint ez a vakcina nem biztonságos. Ami durva hazugság. Fontos kiemelni: az orosz vakcina magyar hatósági vizsgálata még tart, csak alaposan ellenőrzött és magyar hatóságok által engedélyezett vakcinát lehet majd forgalmazni, felelős orvosok és tudósok pedig eddig nem mondtak olyat, hogy bármelyik vakcina rossz lenne, vagy ne lenne biztonságos.

Komáromi tehát Gyurcsány Ferenc iránti lojalitása jegyében továbbfejlesztette a DK vakcina ellen uszító kampányát, ami annak tükrében különösen furcsa, hogy szakmai múltja sem teljesen indokolja ezt a fajta magabiztosságot: egy 2014-es interjúban háziorvosként határozta meg magát (vagyis nem immunológus szakemberként), amiből közel sem következik, hogy értene a vakcinákhoz. Azt, hogy mennyire kell komolyan venni Komáromi nyilatkozatát, jól mutatja, hogy amellett közvetlenül Gyurcsány Ferenc mákos guba receptjével találkozhatnak az olvasók.

Komáromi egyébként a szó klasszikus értelmében vett pártkatona: a DK-s Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzattól kapott hosszú, öt évre szóló megbízást.

Nem mellesleg, a baloldali politikus gondolatmenetének mindegyik eleme minimum ferdítés, de leginkább kőkemény hazugság.

Komáromi rögtön egy, a baloldali progandasajtóból jól ismert álhírrel kezdett, miszerint "a miniszterelnök azt mondja, hogy lehet választani a majdani kínálatból, Müller Cecília tisztifőorvos szerint erre nem lesz lehetőség." Ez tipikusan az azonnal lebuktatható-ügyetlen hazugság kategóriájába tartozik, hiszen Müller Cecília arról beszélt, hogy most, az előzetes regisztrációnál nem lehet választani, mivel nincs még engedélyezett vakcina (így értelemszerűen nincs miből választani). A 444 hazugsága annyira durva volt, hogy az Operatív Törzs kénytelen volt tájékoztatót közzétenni a koronavírus-járvány hivatalos oldalán. A 444 azonban Soros György propagandablogja, egy háziorvostól elvárható lenne, hogy hivatalos forrásokból tájékozódjon, ne propagandaoldalakon.

A legfrissebb információk szerint a magyar szakemberek még Oroszországba is ellátogattak, ahol arról győzödtek meg, hogy az orosz vakcina fejlesztése modern, a WHO által előírt körülmények között zajlik. Ráadásul a vakcina ellenőrzése még mindig zajlik, ez is biztosíték arra, hogy csak alaposan ellenőrzött, biztonságos és hatékony oltást lehet használni.

A baloldali politkus arról is beszélt, hogy bizonytalan hatékonyságú szert akarnak a magyarokra "rátukmálni". Ez márcsak azért sem állja meg a helyét, mert a jelentések szerint kifejezetten magas az orosz vakcina hatékonysága. Az pedig, hogy a hazai orvosok tömegével azt állítják, a szer nem biztonságos, teljes képtelenség, hiszen az - ahogy említettük - jelenleg is vizsgálat alatt áll.

Gyurcsány embere nyilvánvalóan rombolni próbálja a társadalmi bizalmat, és ez joggal nevezhető rémhírterjesztésnek.

MIndent képesek bevetni Forrás: Facebook

Szigorítás az álhírek miatt

A kormány éppen az ilyen esetek miatt döntött úgy márciusban, hogy szigorítja a Büntető Törvénykönyvnek a rémhírterjesztéssel (és az álhírekkel) kapcsolotos passzusát. Ezek után a törvény kiegészült azzal a kitétellel, miszerint "aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Mint ismert, a napokban a rendőrök bevitték a vírustagadók vezérét, Gődény Györgyöt, feltételezhetően rémhírterjesztés miatt. A orvosi végzettség nélküli férfi olyan állításokat terjesztett, miszerint a vakcinák beadatása súlyos egészségügyi következményekkel járhat, végső soron halált okozhat.

Tudatos rombolás

Komáromi megnyilvánulása egyébként tökéletesen illeszkedik a párt vakcinaelles kampányába. A kérdőívben szereplő kérdések és az arra adott válaszlehetőségek meglehetősen manipulatívak, irányítottak.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Forrás: MTI/Mónus Márton

"A vakcina nem politikai, hanem egészségügyi kérdés, hiszen életeket kell megmenteni" - emelte ki korábban Orbán Viktor, aki szerint mivel emberi életekről van szó, ha valahol hamarabb készül el a koronavírus elleni szer, Magyarország rendelni fog abból, hiszen a gyorsaság most mindennél fontosabb. Azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországon csak magyar hatóságok által ellenőrzött és engedélyezett vakcinák kerülhetnek forgalomba, így lesz most is.

Azt is fontos hangúlyozni, hogy koronavírus-járványt egyedül a vakcinákkal lehet megállítani, minden más, így a maszkviselés is, csak annak kordában tartására jó. Éppen ezért különösen érthetetlen a DK politikusainak hozzáállása.