Tombolnak, gyalázkodnak és nagyon csalódottak a baloldali politikusok és háttéremberek, amiért Magyarország győzött Brüsszelben

Hadházy Ákos
Pécs, 2018. december 15. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő beszédet mond a Fáklyás felvonulás a rabszolgatörvény ellen! címmel meghirdetett kormányellenes demonstráción Pécsen 2018. december 14-én. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Bár a hazai baloldal - Gyurcsányné vezetésével - megpróbálta relativizálni Orbán Viktor brüsszeli sikerét, még politikusaik és hátországuk jelentős része sem hitte el ezt nekik. A megnyilvánulásokból ugyanis az látszik, hogy valóságos letargia lett úrrá a baloldalon, miután Magyarország győzött Brüsszelben. Szél Bernadett szerint az alku ilyen formában teljesen elfogadhatatlan, Márki-Zay Péter úgy értelmezte a történteket, hogy az Európai Unió innentől kezdve nem segíti a magyarországi baloldalt, Herczeg Zoltán (aki nem politikus, viszont sokat szereplő baloldali "divatszakember")  trágárkodva úgy kommentálta az ország számára kedvező fejleményeket, hogy "bravó Európa, bravó Merkel, a függeléketeket meg akasszátok oda, ahova most én gondolom".
Vágólapra másolva!

Az Origo számolt be elsőként arról, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki megegyezett Angela Merkellel az európai uniós költségvetéssel kapcsolatos vitás kérdésekről, amire a német kancellár politikai és jogi garanciákat is adott. A kiszivárgott megállapodástervezet szerint maradéktalanul teljesültek a magyar és lengyel kormányfők feltételei, aminek következtében továbbra sem lehet homályos politikai-ideológiai okok (bevándorlás és genderkérdések) mentén megbüntetni, és az uniós források felfüggesztésével zsarolni az egyes tagállamokat. Ez pedig nem kevesebbet jelent, minthogy a több hónapig tartó harcot követően

Magyarország és Lengyelország komoly győzelmet aratott, összefogással sikeresen képviselte polgárait.

Ennek ellenére a hazai baloldal vezető politikusai, így Gyurcsányné (DK), Donáth Anna (Momentum), és Ujhelyi István (MSZP), saját (nemlétező) sikerükként próbálták meg beállítani a történteket. Csakhogy ezt még saját hátországukban sem hitte el, szinte senki.

Politikusok

"Megszületett a Merkel-Morawiecki-Orbán alku, egy meglehetősen elvtelen alku" - dühöngött közösségi oldalán Szél Bernadett független képviselő, aki még azt is elismerte, hogy teljes egészében Orbán Viktor akarata érvényesült.

- folytatta hasonló stílusban az LMP-ből kibukott politikus, aki még tanácsokat is osztogatott a ma kezdődő uniós csúcs résztvevőinek. Szerinte ennél jóval erősebb és azonnali mechanizmusra van szükség.

"Ez így ebben a formában teljesen elfogadhatatlan" Forrás: Facebook

A zsidó embereket listázni akaró, mára baloldali jobbikossá lett Gyöngyösi Márton is véleményt alkotott a kérdésben. Úgy látja, hogy a miniszterelnök jött ki jobban a küzdelemből. "Mindenki megkapja, amire vágyik. Azok a nyugati politikusok, akik mindenképpen szerették volna leírva látni, hogy jogállamisági kritérium, azok most látni fogják. Benne lesz. Kérdés, hogy mennyit ér a gyakorlatban" - fogalmazott cinikusan a Jobbik antiszemita, baloldali uniós képviselője, aki szerint az, hogy a jogállamisági mechanizmus felpuhítva belekerült a megállapodásba, nem jelenti azt, hogy az működni is fog a gyakorlatban. Az elkeseredett baloldali politikus még Angela Merkelen is gúnyolódott, azt írva róla, hogy jövőre nyugdíjba vonul. Sőt, bejegyzése végén egyenesen azt kérte követőitől, hogy várják ki a történet végét, hiszen az EP-képviselők a megállapodás miatt botrányra készülnek.

"Ha az Unió mostantól nem is segít bennünket, mi, magyar hazafiak akkor sem tűrhetjük, hogy a politikusok tönkretegyék az országot" - idézte meg csalódottan a múlt századi anarchista röplapok stílusát Márki-Zay Péter, a hazai radikális baloldal egyik vezetője. Az országos politikai ambíciókkal bíró hódmezővásárhelyi polgármester facebookos értékelése szerint "Angela Merkel segítségével alkut kötött Orbán, a lengyelek, és az Unió", ami a magyar miniszterelnöknek kedvez.

"Az Unió mostantól nem is segít bennünket" Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi alelnöke, jelenlegi tagja is értelmezte a történteket. "Mindent egybevetve azokkal értek egyet, akik szerint Orbán inkább győzött, mint veszített" - írta Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc politikusa. Állítását azzal indokolta, hogy a megállapodással "gyakorlatilag kicsavarják az új eszközt a Bizottság kezéből, gyakorlatilag a pénzek a továbbiakban is az eddigi módon ömlenek Magyarországra és Lengyelországba."

"Maga a szabályozás az nem atombomba, hanem maximum egy mesterlövész puska, és azt sem lehet használni még évekig. Csak óvatosan az ünnepléssel" - hívta fel a baloldali politikustársak figyelmét Vágó Gábor, az LMP korábbi uniós listavezetője, akinek soraiból az következik, hogy a magyar-lengyel szövetség érdekei szerint alakultak a dolgok.

Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő egyenesen arról írt, hogyha "az EU elfogadja a most kiszivárgott egyezséget Orbánnal, az nem kompromisszum, hanem meghajlás, sőt lefekvés a magyar miniszterelnök előtt". Hozzátette, hogy ugyan "az ördög a részletekben lakik, de sajnos úgy tűnik, hogy Európa enged a zsarolásnak".

Ez nem kompromisszum, hanem meghajlás, sőt lefekvés a magyar miniszterelnök előtt Forrás: MTI/Sóki Tamás

Puzsér Róbert volt főpolgármester-jelölt szerint is kudarcot vallott az általa támogatott hazai baloldal. Donáth Annának címzett posztjában egyenesen úgy fogalmazott, hogy "az a baj, hogy győzelmet hazudsz oda, ahol semmi más nincs, csak a vállalásod csődje". A Merkel-Orbán-Morawiecki megállapodást "gyalázatos alkunak" nevezte, és egyúttal kifogásolta, hogy Donáth legitimálni kezdte. "Az alku, amelyhez ilyen lelkesen asszisztálsz, nevetségessé teszi az Európai Parlamentet, és benne téged, amint abban a szerepben fürdőzöl, hogy legyőzted Orbán Viktort" - üzente a baloldali politikustársának. Majd feltette a kérdést: "hisztek ti ott a Momentumban bármiben is a sikeren kívül?" "Veszíteni igenis ér – a vereséget sikernek hazudni nem ér" - összegezett.

"Sokáig voltak illúzióink, hogy az EU végre tesz valamit, de végre kiderült, hogy őket kizárólag a német autógyártók magyarországi adókedvezményei azaz az általuk itt termelt extraprofit érdekli. Így a 2022-es választásokig sem várhatunk semmi érdemit az EU részéről, tovább finanszírozzák Orbán antidemokratikus és európaellenes politikáját. Azaz nekünk kell itthon, támogatás és erőforrások nélkül legyőzni a Fideszt. Ebben egyetlen komoly szövetségesünk a magyar választópolgár, így legalább világos a helyzet" - fakadt ki Béres András, a Párbeszéd óbudai alpolgármestere, aki még azt is hozzátette, hogy "kösz a semmit, Angela Merkel, ennyit az illuziókról".

Hátország

Gábor György, Gyurcsány-közeli filozófus sem tudta türtőztetni magát, és dühösen azt vágta a baloldali pártokhoz, hogy "az ünnepléssel nemcsak önmagukat teszik nevetségessé, hanem kiütik a fegyvert, vagyis az érveket azoknak a lehetséges szövetségeseiknek a kezéből az EU-ban, akik esetleg az utolsó pillanatban mégis megálljt parancsolhatnának e "müncheni egyezmény" ratifikálásának". A baloldali gondolkodó annyira elkenődött, hogy már most temetni kezdte Gyurcsányék választási esélyeit: "ha a 2022-es választás előtt akár csak egy eurocent is jut, amellyel német barátaink jelentős munkával, Istent és embert nem kímélve elérték, hogy az EU katonatisztként perkálja le a magyaroknak is a giga mentőcsomagot, hogy a következő választások előtt megint legyen mit osztogatnia és fosztogatnia a Fidesznek, s ezzel a létező leghathatósabb és leggraciózusabb segítséget és támogatást biztosítva a Fidesz 2022-es választási esélyeinek."

"Bravó Európa, bravó Merkel, a függeléketeket meg akasszátok oda, ahova most én gondolom...!" - reagált Herczeg Zoltán "divatszakértő", a Márki-Zay féle Mindenki Magyarországa Mozgalom arca a megállapodás hírére. Az alpári stílusáról ismert bulvárszereplőnek szemmel láthatóan rosszul esett, hogy a magyar kormányfő "addig mókolt", hogy végül az ország megkapta "azt a hatalmas lóvét." "Tehát mi, akiknek járna, megint a fa.. rossz végére kerültünk?" - írta az érezhetően az idegösszeroppanás határán lévő baloldali celeb, aki képtelen volt örülni az ország sikerének.

"Bravó Európa, bravó Merkel, a függeléketeket meg akasszátok oda, ahova most én gondolom...!" Forrás: Facebook

"Nehogy már ezek a mocsok fasiszták f...ják a passzátszelet" - kelt ki Magyarország sikere ellen a nemrég még Müller Cecíliát gyalázó Szegő Péter. A baloldali újságíró, akinek mindenről a fasiszták jutnak az eszébe, annyira dühös lett, hogy elkezdett tanácsokat osztogatni a dán, finn és a holland miniszterelnöknek. Szerinte amennyiben magyar vagy lengyel óhajra akár egyetlen betűt vagy vesszőt is megváltoztatnak a költségvetés-tervezeten, akkor vétózniuk kell. Kifejezetten abszurd, hogy a komplett hazai baloldal a magyar-lengyel vétó ellen fakadt ki, de Szegő szerint, ha egy külföldi kormányfő nyúl ehhez az eszközhöz, akkor az rendben van.

Lattmann Tamás az eddigieknél valamivel finomabban értékelte az eseményeket, elismerve, hogy Orbán Viktor keresztülvitte akaratát. "Aki szerint ez így egy marha jó végkimenet, az nem tudom, mit szív, de küldjön belőle nekem is. Az eredeti, 2018-as javaslathoz képest gyengébb dolog születik, és Orbán azt is megússza 2022-ig" - magyarázta a vállaltan baloldali nemzetközi jogász, azt kérve, senki ne kezdje el, hogy "hülye EU/Merkel, gerinctelen alkut kötött". Meglátása szerint az Európai Unió nem "gerinctelen", hanem "reális" alkut szokott kötni, aminek során nem a magyar ellenzék jobbléte és jóérzése szerepel a prioritáslista csúcsán.

"Aki szerint ez így egy marha jó végkimenet, az nem tudom, mit szív, de küldjön belőle nekem is" Fotó: Bielik István - Origo

Mint arra mai bejegyzésében felhívta a figyelmet, korábban azt írta az uniós vita kimeneteléről, hogy "lesz, aki megint csalódik, de hadd emlékeztessek mindenkit: az európai uniós politika jellemzően nem a mi nyomorunkkal van elfoglalva, a magyarországi jogállamiság a többi európai államot annyiban érdekli, amennyiben az az ő pénzükbe kerül, de megoldani a problémát helyettünk nem fogják".

"A játszmának vége ha Godot-ra várunk...." - üzent Csintalan Sándor Samuel Beckett legismertebb színművét a kezében tartva. A baloldali újságíró ezzel arra célzott, hogy a baloldal hiába vár Brüsszel beavatkozására.

Dévényi István, a baloldali Magyar Hang munkatársa is szomorúan konstatálta, hogy Magyarország kiharcolta a politikai-ideológiai feltételek nélküli forráslehívást.

Forrás: Facebook

"Nem vagyok Orbán zsenialitásának bámulója, de tény, hogy – legalábbis idáig, a Merkellel folytatott tárgyalásokon – Orbán győzött. Aki az ellenkezőjét bizonygatja, becsapja magát és a közönségét" - jelentkezett szintén letargikus állapotban Haraszti Miklós volt SZDSZ-es politikus közösségi oldalán, elismerve, hogy a hazai baloldal vereséget szenvedett, Magyarország pedig győzött. Nagyobb lélegzetvételű posztja végén arról is írt, hogy a megállapodással "végrehajthatatlan lesz a (jogállami - szerk.) mechanizmus", és még ezt is évekkel kell elcsúsztatni.

Vásárhelyi Mária baloldali szociológus, a hazai Soros-hálózat tagja tegnapi, csalódott hangvételű bejegyzésében azt kérdezte a baloldali uniós képviselőktől, hogyha "ez a győzelem, akkor milyen lenne a vereség?" Az EU, mint 10 éve mindig, most is cserbenhagyta a magyar demokratákat" - tette hozzá, majd ugyanazzal a lendülettel "elvtelen kompromisszumnak" nevezte a német kancellár, valamint a magyar és a lengyel kormányfő közötti megállapodást. Írásában elismerte, hogy mivel 2022-ig semmilyen eljárást nem tud indítani Brüsszel, a baloldal nem fogja legyőzni a választáson a Fideszt. Írásából az következik, hogy Brüsszel segítségét várták a hatalomra kerüléshez. Mivel ez most sem sikerült, Vásárhelyi egyenesen "Európa sírásójának" nevezte Merkelt.

Sajtó

A baloldali sajtó szintén letargiába került, és ontotta magából a negatív cikkeket.

"Orbánék megfőzték Merkelt" - hirdette csütörtök reggeli írásában a Népszava, ami egyértelmű utalás arra, hogy Magyarország nyert. "Ha elfogadják a német kancellár által kidolgozott kompromisszumot, Orbán Viktor gyakorlatilag szabad kezet kap a 2022-es választásokig" - adott helyzetértékelést a lap, és összegezve azt írta, hogy "nem módosítják az uniós pénzek kifizetését a jogállami normák betartásához kapcsoló rendeletet, de elhalaszthatják és megnehezíthetik az alkalmazását." A cikkben egyébként taxatíve felsorolták "a magyar-lengyel duónak tett jelentős engedményeket".

A 24 is vezető hírként számolt be a Magyarország győzelmét jelentő megállapodásról. Akárcsak a Népszava, a Gyurcsány-közeli milliárdos, Varga Zoltán újságja is kénytelen volt elismerni, hogy "egy kicsit mindenki nyert az uniós kompromisszummal, de a leginkább Orbán Viktor". "Megint úgy fest, a németeket addig érdekli a jogállam, amíg nem kockáztatják vele a gazdaság működését" - összegzett a lap külpolitikai munkatársa

"Magyarország és Lengyelország lényegében megkapta, amit akart. Az Európai Parlament pedig szinte mindent elveszített, amit november elején szuszakolt bele a jogállamisági mechanizmusnak nevezett törvénytervezetbe" - kommentálta igen szomorúan Magyarország győzelmét tegnapi anyagában Soros blogja, a 444.