Ma megkezdik a tanárok, óvodai és bölcsődei dolgozók tesztelését

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Budapest, 2020.11.20.
Vágólapra másolva!
Ma megkezdik a tanárok, óvodai és bölcsődei dolgozók tesztelését, a tesztelés ingyenes. Ha pozitív esetet mutatnak ki, az eljárás továbbra is a szokott módon fog zajlani, tehát adott esetben rendkívüli oktatási szünetet rendelnek majd el az intézményben – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

– mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Az Operatív Törzs jelenleg 178 óvodai csoportban (6 százalék) és 136 óvodában (5 százalék) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 71 általános iskolában (3 százalék), 388 iskolai osztályban (15 százalék) és 43 általános iskolában (2 százalék) digitális tanrendet.

A fiatalok körében továbbra is alacsony a fertőzöttségi arány Fotó: Csudai Sándor - Origo

Elindult a célzott tesztelés

Hétfőtől megkezdődött a tanárok, óvodai és bölcsődei dolgozók tesztelése, a tesztelés ingyenes. Ha pozitív esetet mutatnak ki, az eljárás továbbra is a szokott módon fog zajlani, tehát adott esetben rendkívüli oktatási szünetet rendelnek majd el az intézményben. A tesztelés átfogó eredményét majd a tesztek elvégzése után fogják kibocsátani, ez egy összesített eredmény lesz – számolt be az államtitkár.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: 3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki hétfőre az új koronavírus-fertőzést, ezzel 177 952 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Jelenleg 7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen.

Nem kellemes eljárás

Az országos tisztifőorvos elmondta, már pénteken elkezdték a szociális dolgozók tesztelését, és a munkában orvostanhallgatók is részt vesznek, segítik azt. Az antigénalapú gyorsteszt elvégzése nem kellemes eljárás, de a pontos adatok megszerzése érdekében muszáj ezeket elvégezni – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: olyan személyeket is elkülönítenek, akik nem mutatnak tüneteket. A célzott tesztelés célja, hogy megvizsgálják, hogy a nemzetközi tanulmányokkal összhangban Magyarországon is egy-másfél között van-e azoknak a száma, akik ugyan elkapják a vírust, de egyáltalán nem jelentkezik náluk tünet.

Az emberek túlnyomó többsége betartja a kijárási korlátozási szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília kiemelte, hogy az oltóanyag-fejlesztés óriási mértékben zajlik a világban, 170 kutatóműhelyt tartanak számon, ahol majdnem az utolsó fázisban vannak az oltóanyagok.

– mondta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília arról is beszámolt, hogy a tapasztalatok szerint a fővárosban a legnagyobb a kereslet az influenza elleni védőoltás iránt.

Továbbra is szigorúan ellenőrzik a szabályok betartását

Hétfőtől kezdve este 7 óra és reggel 7 óra között ingyenesen használhatók a parkolóházak, az üzletek parkolói – mutatott rá Kiss Róbert rendőr alezredes. A rendőrség a kijárási tilalom november 11-i bevezetése óta közel tízezer emberrel szemben intézkedett, mert nyílt téren nem viselték a maszkot, vagy nem helyesen viselték azt.

Az elmúlt hétvégén hat esetben döntöttek úgy, hogy bezárnak kereskedelmi, szolgáltatási helyet, mert az nyitva volt és vendéget fogadott, klienst szolgált ki. Öt esetben pedig azért döntöttek az üzlet bezárásáról, mivel ott sem a vásárló, sem az eladó nem viselte a maszkot.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy

Velük szemben szigorúan fellépnek a hatóságok, tette hozzá. Jelenleg 42 071 személy tartózkodik hatósági házi karanténban, számolt be az alezredes.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a koronavírusban meghaltakat nem kell elhamvasztani. Ha az elhunyt még életében nyilatkozott temetése módjáról, akkor azt kell figyelembe venni. Ha nincs ilyen nyilatkozat, akkor a család dönthet a temetésről.