Munkahelyek menekülnek meg az áfacsökkentéssel a vendéglátásban

koronavírus, éttermek bezárása, elvitel, étel elvitelre, sorban állás, várakozás, kiszolgálás, korlátozás, Budapest
Vágólapra másolva!
Hatalmas megkönnyebbülést hoz az éttermeknek, illetve a meleg konyhás étkezőhelyek üzemeltetőinek, hogy a kormány 5 százalékra csökkenti az elvitelre készülő ételek 27 százalékos áfáját. Az ipartestület elnöke szerint a szektor kisvállalkozásai így lehetőséget kapnak, hogy megtarthassák a kollégáikat.
Vágólapra másolva!

– Nagy örömmel üdvözöljük a kormányfő bejelentését az áfacsökkentésről! Meghatározó, hogy a korlátozások szerdai életbe lépése után ilyen gyorsan döntöttek a válságba került vendéglátóipar legfontosabb kéréséről, amit a szakmai szervezetek egységesen képviseltek. Az intézkedés hatalmas megkönnyebbülést hoz az éttermek, meleg konyhás étkezőhelyek üzemeltetőinek az egész országban, akik a járvány miatt ebben az évben elvesztették forgalmuk jelentős részét.

mondta a Magyar Nemzetnek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a péntek reggeli bejelentésre, amely szerint 5 százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek 27 százalékos áfáját.

A cikk emlékeztet, hogy a döntést Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára hozta meg a miniszterelnök.

Életben maradhatnak a családi vállalkozások is

– A járványügyi korlátozások miatt elbúcsúzhatunk a klasszikus év végi szezontól, a helyben fogyasztást biztosító vendéglátóhelyeket be kellett zárni 30 napra, ami hosszabbodhat. A korlátozott időszakra a kormány meghagyta a lehetőséget az elviteles ételek rendeléséből származó bevételszerzésre, vagyis már a bezáráskor biztosította a túlélés lehetőségét, ám a várható költségek miatt többen nem tudtak volna élni a lehetőséggel. A dolgozók megtartása továbbra is a legégetőbb dilemma maradt a munkaadóknak – mondta a lapnak az ipartestület elnöke. Kovács László kiemelte:

a kiszállított ételek áfájának nagyarányú csökkentése sorsdöntő támogatással ér fel.

– Ezzel lehetőséget kaptak a szektor kisvállalkozásai, hogy megtarthassák az évek óta alkalmazott, bejáratott kollégákat, a még meglévő csapattagokat. A kedvezményes forgalmi adóval kevesebbe kerül majd a napi működés, amivel életben maradhatnak a kevésbé tőkeerős, családi vállalkozások is. A csökkentett költségek mellett a vendéglátósok kitarthatnak a turizmusválságban, együtt készülhetünk a vakcina utáni időkre – jegyezte meg a szakember.

Összefogott az iparág

A cikkben Kovács László felidézte, hogy kedden sürgős levélben fordultak a szakmai szervezetek a kormány felé, hogy a vakcina utáni piaci újraindulásig kérjék az elviteles ételek adócsökkentését, ami a szektor további terveihez lényegi tényezővé vált.

– Az áfakülönbözet olyan kapaszkodóval ér fel, amiből fejleszteni lehet, és a tavaszi hirtelen helyzethez képest jobban rá tudnak készülni a piaci szereplők az elviteles szolgáltatásra. Mint mondta, így saját hatáskörben, az üzlet alkalmazottjával, külsős kiszállítók nélkül szervezhetik meg a vendéglátósok a rendelések kiszolgálását.

– mondta Kovács László.

Jelezte: biztatóan fogadják a pozitív döntést a mostanra erejük végére ért, kevésbé derűlátó vendéglátósok is, akik december elejéig alakítják ki további üzletpolitikájukat. Vagyis arról döntenek, hogy tavaszig leállnak-e és elküldik a dolgozókat, vagy vállalják az ünnepi szezonban a további termelést, a lakossági kereslet kiszolgálását. Sokakat befolyásol majd ez a költségcsökkentő intézkedés – fűzte hozzá az ipartestületi elnök.

Jön az adócsökkentések csomagja

Orbán Viktor az interjúban azt is jelezte, hogy

egy gazdasági növekedési akcióterv készül,

ehhez egy munkacsoport azokat a hosszabb hatású és hosszabb távon érvényes, alapvetően adócsökkentésről szóló döntéseket dolgozza ki, amelyekkel újra lendületbe akarják hozni a gazdaságot.

A kiszállított ételek áfájának nagyarányú csökkentése sorsdöntő támogatással ér fel Fotó: Koncz Márton - Origo

– A kormány most sem adja fel a munkaalapú gazdaság filozófiáját, ezért a vállalkozásokat kell abba a helyzetbe hozni, hogy megtarthassák a munkaerőt és fejleszthessenek új emberek felvétele érdekében – jelentette ki a miniszterelnök.

Üdvözli a döntést a szállodaszövetség

– Nagyon örülünk a kedvezményes áfának, jó néhány, veszteséges pénzügyi helyzetbe került vendéglátós kilátásait mentheti meg ez az adócsökkentés.

Külön jelentősége van, hogy gyorsan, hatékonyan döntött a kormány,

még a korlátozási időszak elején. Nagyon jó döntés született, amivel a legnehezebb helyzetben érkezik konkrét segítség a cégeknek – reagált a bejelentésre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Az áfacsökkentés legjelentősebb következménye az lesz, hogy még egy kis lélegzethez jutnak az érintett munkaadók, akik így az újabb leállás okozta forgalomkiesés következtében nem kényszerülnek utcára tenni a dolgozókat.

Minden szakemberre, gyakorlott munkavállalóra szükségünk lesz az ágazat újraindításánál – emelte ki a Magyar Nemzetnek a szállodaszövetség vezetője.

Három kívánság

Flesch Tamás úgy fogalmazott: három kívánságuk közül az egyik már teljesült az áfacsökkentéssel. Emellé azt is szeretnék elérni, hogy a további kormánytámogatások közül a vendéglátásban, illetve több más szolgáltató területen felajánlott bértámogatást a szálláshelyek üzemeltetői is kapják meg.

– Kértük a kormánytól, hogy terjesszék ki azt a 30 napos lehetőséget a szálláspiaci szereplőkre is, amit a bezárással együtt jelentettek be. Eszerint az állam a bezárás idejére megtéríti a bérek 50 százalékát, illetve a járulékokat, ha cserébe az üzlet vállalja, hogy nem küldi el a dolgozót – idézte fel.

– Ha ebben is a vállalkozások javára döntene a kormány, az kiteljesítené ezt a kört, és újabb nagy lépés lenne ezen a területen is, hiszen már hónapok óta mínuszosak a szolgáltatóhelyek, és vidéken sem mindenütt hozott nagy bevételt a nyári forgalom.

Minden kategóriájú szálláshely-szolgáltatónál volna helye a bértámogatásnak.

Ez az engedmény még szélesebb kört érintene, mint az elmaradt foglalások 80 százalékos megtérítéséről szóló támogatás, amit az érintettek szintén jelentős gesztusként fogadtak – jegyezte meg Flesch Tamás.