Óriási versenyelőnyt jelent Magyarország számára az MTV zenei díjátadó gála

'Joker' Red Carpet Arrivals - The 76th Venice Film Festival venice news celebrity lifestyle entertainment 2019 venice film festival venice festival internazional film festival august 31 31th august 2019 Barbara Palvin walks the red carpet ahead of the &qu
Barbara Palvin walks the red carpet ahead of the "Joker" screening during the 76th Venice Film Festival at Sala Grande on August 31, 2019 in Venice, Italy. (Photo by Matteo Chinellato/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
November 8-án Magyarország és London is házigazdája lesz a világ egyik legjelentősebb zenei díjátadó gálájának, az MTV Europe Music Awards (MTV EMA) 2020 Shownak. A turizmus újraindulásakor egy ilyen nagyszabású esemény megrendezése Magyarország számára hatalmas előnyt jelenthet, hiszen a világ nagyvárosai egyre kiélezettebb küzdelmet folytatnak egymással a nemzetközi figyelemért - mondta az Origónak Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki arról is beszélt, hogy mit jelent az MTV EMA 2020 Show Magyarország és Budapest számára, illetve hogy milyen turisztikai hatásai lehetnek a díjátadó gálának. 
Vágólapra másolva!

Minek köszönhető, hogy Magyarországra érkezik az MTV EMA Show? Mit jelent ez az országnak?

Szentkirályi Alexandra: Egy ilyen jelentőségű eseménynek hosszú távú pozitív hatásai vannak. Bár 2020 turisztikai szempontból világszinten, így Magyarországon is egy nagyon nehéz év volt, és úgy tűnik, 2021 eleje is az lesz, nekünk készen kell állnunk arra, hogy amikor újraindul a turizmus, akkor Magyarországnak már versenyelőnye legyen.

Az elmúlt tíz évben a kormány számos turisztikai fejlesztésbe fogott, aminek kézzelfogható eredményei vannak. Emellett hazánk tele van izgalmas helyszínekkel, csodás tájakkal és városokkal, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország lehet az MTV idei európai díjátadójának egyik helyszíne. A régióban ráadásul mi leszünk az első olyan ország, ahol ezt az eseményt megrendezik. Az MTV EMA több mint 25 éves múltra tekint vissza, a gálákat pedig közel 200 országban követik, és akár egymilliárdan is figyelhetik élőben vagy felvételről ezt az óriási show műsort. Így alkalom adódik arra, hogy olyan emberek is felfedezzék hazánkat, akik eddig nem ismerték Magyarország nevét, és a műsort követően esetleg úgy döntenek, ellátogatnának hozzánk. Hiszünk abban, hogy közülük sokakat megfognak majd a Magyarországról látott képsorok, és úgy döntenek, érdemes megnézni hazánkat a saját szemükkel is.

Miben lesz idén más a rendezvény a megszokotthoz képest?

Szentkirályi Alexandra: A járvány az MTV EMA szervezőit is arra késztette, hogy egy teljesen újfajta koncepciót próbáljanak ki, ami több szempontból is eltér a korábbi évektől. Ennek talán legfontosabb eleme, hogy a mostani díjátadó virtuális lesz Londonból és Magyarországról. A mi szempontunkból ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vidéki helyszíneket, valamint Budapestet is be tudjuk mutatni a műsor alatt. A virtuális rendezés még előny is lehet, hiszen jelenleg a világ amúgy is lelassult, mindenki kevésbé mobilis, így várhatóan többen lesznek majd a képernyők előtt, mint a korábbi években.

A helyszíneket már kiválasztották, ezeket azonban egyelőre még nem árulhatom el. De összességében annyit elmondhatok, hogy Magyarország több gyönyörű arcát is láthatja a világ.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Forrás: Miniszterelnöki Kabinetiroda

A koronavírus-járvány a turisztikai szektort sújtotta leginkább. Hogyan segíthet az MTV Music Awards az iparágon?

Szentkirályi Alexandra: A turisztikai szektor az egyik első olyan ágazat volt, amely komolyan megérezte a koronavírus-járvány negatív hatásait, így a kormány elsők között nyújtott segítséget ennek a szektornak. Megszűnt az idegenforgalmi adó, a kormány meghosszabbította a SZÉP-kártya idei évre vonatkozó kedvezményes szabályait, de ide lehetne sorolni a hitelmoratórium meghosszabbítását is.

Ezen intézkedések mellett ugyanilyen fontos az is, hogy felkészülten várjuk a szektor újraindulását. Egyelőre nem lehet megmondani, hogy mindez mikor és milyen intenzitással következik be, de éppen ebben a nehéz helyzetben lesz kifizetődő, hogy a kormány az utóbbi években komoly erőfeszítéseket tett Magyarország ismertségének növelése érdekében azért, hogy vonzó turisztikai célpont lehessünk.

Milyen tervek vannak Magyarország bemutatására a zenei díjátadó alatt?

Szentkirályi Alexandra: Szombaton vált nyilvánossá, hogy Palvin Barbara lesz az MTV EMA egyik magyarországi házigazdája. Nemcsak azok a helyszínek tudnak sokat hozzátenni az összképhez, amiket majd látnak a nézők, hanem az is, hogy egy világszerte ismert magyar modell igent mondott a felkérésre. Palvin Barbara itt nőtt fel, innen indult a világhírű karrierje, jól ismeri nemcsak Budapestet, de Magyarországot is. Magyar emberként engem büszkeséggel tölt el, hogy hazánkkal több százmillió ember találkozhat a televízió képernyője előtt, úgy gondolom, ez mindannyiunk számára egy büszke pillanat lesz.