Bosszantja a karcagiakat az M4-es autóút terve

Vágólapra másolva!
Az M4-es autópálya karcagi szakaszának tervezett útvonalával nem elégedettek a mezőgazdasági szereplők, mivel tönkreteheti az öntöző- és belvízcsatorna-rendszert, a külterületi vízgazdálkodást, így a termőföldeket is. A károk minimalizálása érdekében a 4-es főúttal párhuzamos nyomvonalon, a már megépült műtárgyak érintésével kell megvalósítani a beruházást – írta a Magyar Hírlap. 
Vágólapra másolva!

Folyamatosan épül a Budapestet és Erdélyt összekötő M4-es autópálya, amely a fővárosból a nagykereki határárkelőn át egészen Nagyváradig ér majd a tervek szerint. Az autópálya érinti a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagot is, ezt a jelenlegi koncepció szerint a már meglévő 4-es főúttól délre kívánják kiépíteni. Ez azonban a karcagi gazdatársadalomnak komoly problémát okoz, hiszen a tervezett útvonal kettészelné az ottani termőföldeket, illetve a sakktáblaszerűen elhelyezkedő, vízgazdálkodáshoz elengedhetetlen állami és magántulajdonú műveket is.

Nemcsak a csatornákat kötné el az új tervezet, hanem a meglévő öntöző- és lecsapolórendszert is félbevágja – nyilatkozta a Magyar Hírlap megkeresésére Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke és a Karcagi Nagykun Gazdakör vezetője. Ismertette, a mostani koncepció a karcagi határrész egynegyed részét érintené hátrányosan, ugyanis az amúgy is belvízzel és aszállyal küszködő területet elöntené a víz, tönkretenné a szántóföldeket, a talajok termőképességét, ezáltal elértéktelenedne a terület. Ez körülbelül nyolcezer hektárnyi termőföldet érint, valamint nagyjából hatvannyolc családi gazdaság megélhetését veszélyeztetné. Kérdésünkre elmondta, utoljára több mint öt éve történt egyeztetés a tervezőkkel, ezalatt viszont többször módosították a karcagi szakasz építési tervét, többek között leszűkült a tervezett útpálya, elmaradna a leállósáv kialakítása, ami rendkívül balesetveszélyes, mivel a biztonsági létesítmények nélkül két szalagkorlát közé szorulna az ország legforgalmasabb autóútja.

A teljes cikket itt olvashatják.